4 Tips om te verwarmen zonder te verspillen

Tegenwoordig draait alles om energie besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens goed voor je portemonnee, zeker gezien de gasprijzen meer dan 4 keer zo duur zijn dan ze tot voor kort waren. Met onderstaande 4 tips kun je heel eenvoudig, zonder dat je hoeft te investeren, je huis verwarmen zonder te verspillen. Je kunt direct beginnen met besparen door alleen al slim met de verwarming in je woning om te gaan.

thermostaat besparenDe gasprijzen en stroomprijzen zijn momenteel op een historisch hoogtepunt. De prijzen liggen momenteel meer dan 4 keer hoger dan ze altijd zijn geweest. Dat betekent dat je meer dan 4 keer zoveel moet betalen om je huis te verwarmen als je er op dezelfde manier mee omgaat. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en dat kan zelfs heel eenvoudig. Met onderstaande eenvoudige tips kun je in een gemiddelde eengezinswoning tot wel 700 kuub gas per jaar besparen. Reken uit je winst als je weet dat de gemiddelde gasprijs momenteel rond de € 3,15 ligt en kortgeleden zelfs de € 4,00 aantikte. Zuinig verwarmen is daarom nog nooit zo belangrijk geweest als nu.

Slimmer verwarmen betekent eigenlijk minder gas verbruiken. Dat is goed voor het klimaat en bovendien goed voor je energierekening. Als je slimmer verwarmt, betekent dat heus niet dat je in de kou moet zitten, het gaat het niet ten koste van het comfort in je huis. Het gaat er alleen om dat je niet onnodig verwarmt. Tip vooraf: als je huis niet of slecht geïsoleerd is, is isoleren natuurlijk de beste tip om veel energie te besparen. We gaan ervan uit dat je huis goed geïsoleerd is.

VERWARMEN ZONDER TE VERSPILLEN1. Verwarm niet je hele huis

Het klinkt een beetje als een open deur intrappen misschien, maar verwarm alleen de ruimte waar je bent en verwarm niet standaard je hele huis. Zet de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent. Dat geldt ook voor de slaapkamer en de badkamer. En nu we het toch over open deuren hebben: houd je ramen en deuren in het hele huis dicht. Met de huidige gasprijzen kun je hier wel tot 900 euro per jaar mee besparen. Alleen al door de verwarming in je slaapkamers uit te zetten kun je enkele honderden euro’s per jaar besparen. Plaats eventueel een extra deken op je bed als je het toch koud hebt.

Extra tip: plaats op elke deur een deurdranger. Daarmee gaan je deuren automatisch dicht. Heb je koudere ruimtes, gebruik dan een tochthond om de warmere ruimte te beschermen!

verwarming2. Zet je thermostaat een graadje lager

Zet de thermostaat een graadje lager dan je normaal zou doen. Dat scheelt al gauw zo’n 350 euro op jaarbasis bij de huidige gasprijzen. Vaak is een graadje of 19 al genoeg. Trek eventueel een trui en een paar sokken aan, loop niet op blote voeten, maar op sloffen en trek een dekentje over als je op de bank ligt.

3. Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden

Door je thermostaat ‘s nachts op 15 graden te zetten kun je ook nog eens gemiddeld zo’n 350 euro per jaar besparen op basis van de huidige gasprijzen. Zet je thermostaat een uur voordat je naar bed gaat al op 15 graden. Het blijft echt nog wel eventjes warm, zo snel koelt het niet af. Ook daar kun je nog weer extra mee besparen.

4. Zet je thermostaat overdag op 15 graden

Is er overdag niemand thuis? Zet dan je thermostaat niet hoger dan 15 graden. Ook hoef je het huis ‘s ochtends niet te verwarmen voor dat uurtje dat je in huis bent voordat je naar je werk gaat. Trek een vest of een trui aan. Door dit 4 dagen per week te doen bespaar je ook al gauw meer dan 300 euro op jaar basis.

Zo zie je maar, het kost je niks extra’s om energie te besparen. Je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Zorg er ook voor dat zowel ‘s nachts als overdag, ook als er niemand thuis is, de deuren en ramen dicht zitten en zet de verwarming als je thuis bent een of twee graadjes lager dan je normaal gewend bent. ‘s Nachts en overdag als er niemand thuis is, is 15 graden voldoende. Met deze 4 simpele tips spaar je het milieu en bespaar je op de energiekosten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *