Kan je plafond wel wat kleur gebruiken? Zo breng je ledstrips aan op het plafond!

Doordat het plafond een groot oppervlak heeft, bepaalt het voor een groot deel de uitstraling van de ruimte. Voorkom dat een ruimte te saai wordt, door het plafond van ledstrips te voorzien. Het gebruik van ledstrips is niet alleen op het plafond populair. Je kunt ze ook achter een dressoir, achter je bed of bijvoorbeeld rond de bank gebruiken. Met ledstrips geef je de ruimte een kleurtje!

Daarbij is het met moderne ledstrips mogelijk om de verlichting aan te laten sluiten op de situatie. In de ochtend word je wakker met een fris wit licht, terwijl je bij een romantische avond voor een rode gloed op het plafond kiest. In dit artikel lees je meer over het gebruik van ledstrips op het plafond.

ledstrips plafond

Lange ledstrips voor op het plafond

Ledstrips zijn er in verschillende soorten en modellen. Kies tussen de harde ledstrips, welke vaak maximaal twee meter lang zijn, en ledstrips op rol. Het voordeel van de ledstrips op rol is dat deze leverbaar zijn op rollen van maximaal 100 meter. Ideaal, wanneer je de ledstrips rond het volledige plafond wilt laten lopen. Daarbij zijn de ledstrips op rol doorgaans dunner dan de harde ledstrips. Het maakt dat ze minder op zullen vallen en tegelijkertijd makkelijker weg te werken zijn onder bijvoorbeeld een koof aan het plafond.

Zowel de harde ledstrips als de ledstrips op rol zijn eenvoudig aan elkaar vast te maken. Er worden hier speciale koppelstukken voor verkocht. De ledstrips steek je middels een transformator in een stopcontact. Aansluiten op een lichtpunt is niet noodzakelijk.

Verschillende soorten ledstrips voor het plafond

Bij de aankoop van ledstrips voor op het plafond heb je niet alleen keuze uit ledstrips op rol en harde ledstrips. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen ledstrips in 12, 24 en 220 Volt. Binnen deze drie categorieën biedt men gewone ledstrips aan, ledstrips die spatwaterdicht zijn en ledstrips die volledig waterdicht zijn.

Het is afhankelijk van de plek in huis waar je de ledstrips aan het plafond wilt bevestigen, welke van deze ledstrips het meest geschikt zijn. In de keuken is het raadzaam om voor waterdichte ledstrips te kiezen. Datzelfde geldt voor de badkamer. In de woon- en slaapkamer volstaan gewone ledstrips.

Ledstrips in verschillende kleuren

Ook niet onbelangrijk: je hebt keuze uit ledstrips in verschillende kleuren. Vaak worden ledstrips met helderwitte kleur verlichting, met warm witte verlichting en met verschillende kleuren verlichting aangeboden.

Montage van ledstrips aan het plafond

Wanneer je een keuze gemaakt hebt uit de verschillende soorten ledstrips, is het zaak om deze te monteren. De meeste plafond ledstrips zijn voorzien van een zelfklevende strip. Verwijder het beschermende folie van de ledstrip en plak deze vervolgens stevig op het plafond.

Wanneer voor stucwerk met een korrel gekozen is op het plafond, kan het verstandig zijn om de ledstrip in de naad met de wand of net op de wand te hangen. Op de korrels van het stucwerk zal de zelfklevende strip onvoldoende grip hebben. Ook kun je een dunne lat op het plafond bevestigen en hier de ledstrips op plakken.

Ledstrips verlengen en inkorten

Zoals eerder op deze pagina al genoemd werd, heb je de mogelijkheid om de ledstrips in te korten of te verlengen. Voor het verlengen van ledstrips dien je een speciaal koppelstukje te kopen. De ledstrips op rol zijn vaak per 5 centimeter in te korten. Het inkorten van een ledstrip doe je eenvoudig met een schaar. Knip altijd op de stippellijn die op de ledstrip staat aangeduid. Zo voorkom je schade aan de ledstrip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *