Een schatting laten maken van je woning: hoe begin je eraan?

Het gezin groeit en je wilt een grotere woning kopen, met de ideale ruimte om alle leden beter te huisvesten, inclusief een slaapkamer per kind, meer parkeerplaatsen en met een goede bouwstandaard (ontspanningsruimte, betere afwerking, onder andere). Hiervoor moet je jouw huidige woning verkopen en het is van essentieel belang dat je weet hoe en hoeveel het kost om een woning te taxeren.

De taak wordt omgeven door variabelen die van invloed zijn op de prijs van het onroerend goed, zoals de ligging, de ouderdom van het onroerend goed, de staat van onderhoud, enzovoort. In dit artikel hebben wij belangrijke tips voor je geselecteerd om te weten hoe je een woning moet evalueren op het moment van aan- of verkoop. Kijk hier eens naar!

1. Controleer de waarde van gelijksoortige eigendommen

waardebepaling van je huisDe eerste tip is om informatie in te winnen over de verkoopprijs van eigendommen in de buurt en de regio waar het eigendom zich bevindt. Uiteraard is het normaal dat zich variaties voordoen, maar het is mogelijk een gemiddelde waarde van de vierkante meter vast te stellen.

Je kunt deze waarden vinden door in de buurt rond te vragen of, als er een woning te koop staat, zelf de makelaar te vragen of gespecialiseerde zoeksites te gebruiken. Op deze sites kunt je zoeken naar eigendommen die vergelijkbaar zijn met het pand dat je op het oog hebt: op deze portals hebt je toegang tot foto’s, locatie, gegevens en informatie die je kunnen helpen een beter inzicht te krijgen in het pand.

2. Leer over locatiebepaling

Dit is een van de belangrijkste punten om te weten hoe een eigendom te taxeren. In elke stad zijn er buurten en regio’s die de voorkeur genieten om in te wonen, waardoor de prijs van de vierkante meter meer waard wordt. Er zijn ook de meer populaire, waar de ontwikkelingen minder gewaardeerd worden dan op plaatsen met een betere infrastructuur.

Maak, voordat je begint met de evaluatie van het onroerend goed, een korte analyse van jouw buurt en concentreer je op punten als veiligheid, vervuiling, verkeer, middelen van verplaatsing, scholen, winkelcentra, nabijheid van het centrale gebied, groene zones enzovoort. Deze aspecten zijn belangrijk om te evalueren, omdat er binnen de buurt verschillende criteria zijn die de uiteindelijke prijs kunnen beïnvloeden en in belangrijke mate bepalen hoe een eigendom moet worden geëvalueerd.

3. Reken op de hulp van een professional

schatting woningHier hebben we een tip die onmisbaar is om een nauwkeurige schatting te krijgen. Je moet begrijpen wat de criteria zijn die de prijzen op de vastgoedmarkt bepalen, zoals hierboven vermeld, maar je moet een beetje voorzichtiger zijn in deze zaak.

Aangezien het hier om een zeer gespecialiseerde en dynamische sector gaat, is het raadzaam de hulp en het advies van een makelaar in te roepen om te weten hoe een onroerend goed moet worden getaxeerd. Het advies inwinnen van iemand die geloofwaardig is op de markt is van vitaal belang voor de marketing van jouw eigendom. Naast het bemiddelen van jouw relatie met potentiële kopers, biedt het technische en juridische follow-up, van de evaluatie tot de akte, om de veiligheid van de transactie te waarborgen.

Wil je nog meer zekerheid, laat dan een schatting bepalen door een landmeter-expert. Deze doen beëdigde schattingen die nog meer waarde hebben voor derden.

4. Denk aan de leeftijd van het pand

In het algemeen hebben nieuwere gebouwen een aanzienlijk verschil in taxatie ten opzichte van oudere gebouwen. Zij zijn immers beter aangepast aan de huidige realiteit en bieden ook een betere kwaliteit van de infrastructuur.

Wij hebben het vooral over de interne infrastructuur, waar je alles vindt van moderne elektrische installaties tot zwembaden, sportzalen en andere moderne zaken. Hoewel oudere eigendommen ruimere plannen en omgevingen bieden die de waarde beïnvloeden, kunnen ze hogere onderhoudskosten en de noodzaak van renovatie met zich meebrengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *