Een energielabel daar hebben wij allemaal al veel over gehoord in de media. Deze zijn ondertussen al verplicht voor woningen. De regels voor een bedrijfspand zijn niet altijd even duidelijk. Welke panden moeten wel en welke niet? Is het wel verplicht bij de verkoop van een pand? Wat kost het aanvragen van een label? Allemaal vragen die terecht bij je op kunnen komen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de regels rondom het energielabel voor jouw bedrijfspand? Wij zochten alles uit en zette het op een rijtje zodat jij precies weet wat je wel of niet moet regelen.
Om te beginnen: Wat is een energielabel? Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Ook krijg je er een overzicht bij welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Hoe wordt dit berekend? Je wordt ingedeeld in een energielabelklasse. Daarbij is A+++++ de beste en G de slechtste. Je wordt in zo’n label ingedeeld op basis van het primair fossiele energiegebruik. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar oftewel kWh/m² jr. Dit wordt vastgesteld met de bepalingsmethode NTA 8800. Dit is een specifieke methode die is gebaseerd op de Europese CEN-normen.
Is een energielabel voor een bedrijfspand verplicht?
Ja een energielabel is voor heel veel bedrijfspanden verplicht. Utiliteitsgebouwen die verkocht moeten worden, verhuurd of bij een oplevering moeten verplicht een energielabel hebben. Dat geldt voor heel veel gebouwen. Ook voor gebouwen die een dubbele functie hebben. Onderstaande gebouwen vallen onder deze regels:
- Kantoor
- In de categorie onderwijs: Scholen en universiteiten (onderwijs)
- In de categorie gezondheidszorg: Ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen
- In de categorie recreatie: Hotels en pensions
- In de categorie sport: Sporthallen, stadions, zwembaden, sportruimtes
- In de categorie Winkel: Supermarkten, warenhuizen, showrooms etc.
Wil je een pand gaan verhuren of verkopen? Dan is het verplicht om de energieklasse van je label aan te geven in je advertentie in commerciële media. Dit maakt de verkoop of verhuur een stukje transparanter. Een kopende partij of een mogelijke huurder heeft direct een stuk meer info over het potentiële pand. Let wel op de geldigheid van een energielabel. Deze is niet eindeloos. Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Je bent zelf verantwoordelijk voor een nieuw geldig label.
Hoe laat ik een energielabel berekenen en opstellen?
Het belangrijkste bij het opstellen van een energielabel is dat je bij de juiste organisatie uit komt. Je hebt immers een vakbekwaam energieadviseur nodig. Niet iedereen kan zomaar een energielabel opstellen en registreren. Want ook dat laatste is zeer belangrijk. Een juiste energieadviseur is aangesloten bij een certificerende instelling. Ook wel aangeduid als CI. Ook moet de adviseur werkzaam zijn voor een organisatie met een (BRL) 9500-U-certificaat. Inderdaad een hele mond vol. Toch is het erg belangrijk om iemand te vinden die aan beide voorwaarden voldoet. Alleen deze adviseurs mogen namelijk een energielabel voor de utiliteitsgebouwen afgeven.
Je kan dus zelf op zoek naar de juiste adviseur met de juiste certificaten. Hij of zij bezoekt je kantoorpand of bedrijfspand en neemt een aantal grote kenmerken op. Ze moeten verplicht door en rondom het gehele gebouw lopen. Op basis hiervan kunnen zij een berekening maken. Uit deze berekening komt vervolgens het energielabel. Wat een adviseur nog meer voor je doet? Naast het berekenen van het energielabel zorgen ze er ook voor dat het label geregistreerd wordt in de registratiedatabase van EP-online. Na registratie ontvang je het energielabel ook zelf. Via de site van EP kan je ook zoeken in een register naar de juiste energieadviseur. Dat maakt de zoektocht een stuk makkelijker. Er is vooraf uitgezocht of de adviseurs voldoen aan de benodigde certificering.
Wat zijn de kosten voor een energielabel bedrijfspand?
Om een berekening te laten maken van het energieverbruik van jouw bedrijfspand zijn er veel aanbieders op de markt. De prijzen worden voornamelijk aangeboden op basis van vierkante meters. Deze ranges niet bij elke aanbieder hetzelfde. Het is verstandig om hier goed naar te kijken als je prijzen wil vergelijken. Voor hele grote panden zal een offerte op maat gemaakt moeten worden. De prijzen lopen behoorlijk uiteen als je op zoektocht gaat via de EP-site of Google. Heb je voor meerdere panden een label nodig? Geef dit dan duidelijk aan bij de adviseur. De kans is groot dat dit gaat schelen in de prijs volgens blogger Michael van Oosten.
Ongetwijfeld ben je na het lezen van dit artikel een stuk wijzer geworden over energie labels en bedrijfspanden. Heb je toch nog vragen? Dan staat er veel informatie op de website van de rijksoverheid. Eventueel kunnen adviseurs je ook helpen met deze vragen. Succes met het aanvragen van een label!