Hoe maak je van je slaapkamer een écht rustgevende ruimte?

Kom je ’s avonds vaak moeilijk in slaap? Of word je gedurende de nacht regelmatig wakker? Slaapproblemen kunnen erg vervelend zijn. Als je niet goed slaapt, heeft dat impact op je humeur, je productiviteit en op je gezondheid. Het is dus belangrijk om slaapproblemen zo snel mogelijk aan te pakken.

Om te zorgen voor een betere nachtrust, is het verstandig om van je slaapkamer een rustgevende ruimte te maken. Ook mensen die geen last hebben van slaapproblemen, kunnen hier baat bij hebben. Een rustgevende slaapkamer zorgt ervoor dat je beter ontspant en de werkdag makkelijker los kunt laten. In dit artikel bespreken we enkele tips die je kunnen helpen om van je slaapkamer een rustgevende ruimte te maken.

rustgevende slaapkamer1. Verlichting

De juiste verlichting is erg belangrijk als je graag een rustgevende ruimte wilt creëren. Zorg er dus in ieder geval voor dat je de juiste sfeerverlichting in je slaapkamer hebt. Verschillende soorten licht hebben namelijk een verschillende uitwerking op je lichaam. Zo zorgt fel, wit licht er voor dat je wakker en energiek wordt. Dit licht associeert je lichaam namelijk met daglicht. Om deze reden kun je ook beter niet naar je computerscherm kijken vlak voor je naar bed gaat, omdat dit de aanmaak van melatonine (het stofje waar je slaperig van wordt) remt.

In plaats daarvan moet je ervoor zorgen dat je in de avond gebruik maakt van zachte en warme verlichting. Een zoutlamp kan bijvoorbeeld goede ontspannende verlichting bieden. Ook kun je ervoor kiezen om een lamp met een lichtregelaar in je slaapkamer te zetten, zodat je deze in de avond op een zachtere stand kunt zetten.

2. Vermijd het gebruik van elektronische schermen

Het beste kun je het gebruik van elektronische schermen zoveel mogelijk proberen te vermijden in de slaapkamer. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een televisiescherm aan de muur te hangen. Ook kun je beter geen laptop in je slaapkamer gebruiken (en eigenlijk is een smartphone ook niet aan te raden).

Zoals we bij het punt hierboven al noemden, creëren deze schermen een fel licht waardoor de aanmaak van het slaaphormoon verstoord kan worden. Daarnaast kunnen je laptop en je telefoon voor spanning zorgen omdat je deze associeert met je werk of studie en je sociale leven. Idealiter gebruik je de slaapkamer alleen om te slapen (en dus ook niet om televisie te kijken). Zo gaat je lichaam deze ruimte met ontspanning associëren, waardoor je op den duur makkelijker in slaap valt.

slaapkamer rustgevende omgeving3. Rustig interieur

Als laatste draagt het juiste interieur ook bij aan een rustgevende sfeer. Zorg ervoor dat je zachte kleuren in de slaapkamer gebruikt, omdat felle kleuren een opwekkend effect kunnen hebben. Ook helpt het als de kleuren goed bij elkaar passen (dus als er geen grote contrasten in de ruimte te vinden zijn). Verder is het goed om het interieur zo simpel mogelijk te houden. Beperk bijvoorbeeld het gebruik van accessoires. En zorg ervoor dat je de ruimte schoon en opgeruimd houdt: een rommelige of vieze ruimte kan voor stress en nervositeit zorgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *