Hoeveel rookmelders moet je voorzien voor je huis?

Rookalarmen zijn essentieel voor de veiligheid van je huis. In dit artikel bespreken we waarom rookalarmen zo belangrijk zijn, hoeveel je er idealiter nodig hebt en waar je ze het beste op kunt hangen.

Waarom zijn rookmelders zo belangrijk?

Rookmelders detecteren de aanwezigheid van rook in een vroeg stadium. Als je een rookmelder hebt, kun je er dus vanuit gaan dat je tijdig gewaarschuwd wordt voor een eventuele brand. Zo weet je zeker dat jij en je familie op tijd kunnen ingrijpen of, als het vuur al verder gespreid is, dat jullie op tijd het huis kunnen verlaten. Als je kinderen hebt, is het dan ook verstandig om ze te leren wat ze moeten doen in het geval van een rookalarm.

Een brand die te laat wordt opgemerkt kan natuurlijk catastrofale gevolgen hebben. Niet alleen kan een brand in huis ervoor zorgen dat je spullen en interieur beschadigd raken, een grote brand vormt ook een gevaar voor je gezondheid en de gezondheid van de omwonenden. Niet alleen het vuur zelf, maar ook de rook is bij een brand erg gevaarlijk. De meeste branden vinden ’s nachts plaats. Als er ’s nachts brand is, en je slaapt, dan is de kans groot dat je er te laat bij bent. Het te lang inademen van rook in je slaap kan dodelijke gevolgen hebben. Om deze reden is een rookmelder essentieel.

Zorg ervoor dat je een kwalitatieve rookmelder koopt. Op DraadlozeAlarmsystemen.be hebben ze een mooi overzicht van de beste rookmelders die ze elke maand updaten, en dat is écht een goed idee om je zoektocht mee te starten; want er zijn op sommige sites toch wel bedenkelijke toestellen te koop, wat je natuurlijk wil vermijden gezien het potentiële levensreddende karakter van je nieuwe rookmelders. Wil je écht zeker zijn van de kwaliteit, kies dan voor een rookmelder met ISO 12239 certificatie.

rookmelders

Hoeveel rookmelders heb je nodig?

Het is duidelijk dat een rookmelder geen overbodige luxe is. Maar hoeveel rookmelders heb je precies nodig in je huis? En waar kun je ze het beste installeren? Hierbij kun je verschillende richtlijnen aanhouden. Ten eerste is het belangrijk om in ieder geval op iedere verdieping van je huis tenminste één rookmelder te plaatsen. Als je een verdieping zonder rookmelder hebt, kan een brand zich hier alsnog gaan verspreiden en kan het lange tijd duren voordat de rook door een melder op een andere verdieping wordt opgepikt. Misschien lijkt het overbodig om op een verdieping met weinig brandgevaar een rookmelder te plaatsen, maar de voordelen wegen zeker op tegen de nadelen.

rookmelder plafondVervolgens kun je nog overwegen om een extra rookmelder in ruimtes met veel elektrische apparatuur (bijvoorbeeld in de ruimte waar ook de wasmachine en droger staan) te plaatsen. Ook is het verstandig om een extra rookmelder in de slaapkamers te plaatsen, omdat een eventuele brand hier het gevaarlijkste is. Let er wel op dat je beter geen rookmelder in de keuken of in de badkamer kunt plaatsen. In deze ruimtes is vaak veel rook (of condens) aanwezig, dus een eventuele rookmelder zou hier voortdurend afgaan.

Het beste kun je een rookmelder op het plafond installeren, idealiter midden in de ruimte. Zorg er in ieder geval voor dat de rookmelder minstens 50 centimeter van een muur of een hoek verwijderd is. Plaats de rookmelder ook niet op een tochtige plek of recht boven een verwarming. Vergeet verder niet om je rookmelder regelmatig te testen en om hem iedere tien jaar te vervangen met een nieuwe rookmelder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *