Wil je ontspannen met een kopje koffie en je voeten omhoog terwijl automatische apparaten om je heen werken om je huis spik en span te houden? Klinkt te mooi om waar te zijn? Dit sci-fi filmscenario is misschien niet zo futuristisch als het lijkt. Robotapparatuur is nu beschikbaar. De vraag is: werken ze echt en goed? Vandaag hebben we het over robotmaaiers en hun voor- en nadelen. Als je overweegt te investeren in een van deze nieuwe maaiers, zijn we er om je te helpen beslissen of ze het prijskaartje wel of niet waard zijn.
Voordelen van robotgrasmaaiers
- Geen vermoeiend maaien meer
- Je hoeft geen tuinhindernissen te verwijderen
- Beter uitziend, gezonder gazon
- Stiller dan je oude maaier
- Automatisch opladen
- Goede diefstalbeveiliging
- Veiligheidsbewuste ontwerpen
- Geen vermoeiend gemaai meer
Je hoeft aan het begin van het maaiseizoen slechts één keer te maaien om langer gras weg te maaien. Stel vervolgens de robotmaaier in werking. Het maait je gras automatisch gedurende het maaiseizoen. Je hoeft het maaisel niet eens weg te gooien, ze zijn zo klein dat ze met mulch in je gazon terechtkomen en de voedingsstoffen weer in de grond afgeven.
Je hoeft geen tuinhindernissen te verwijderen
Hoewel je misschien een paar klonten en oneffenheden in je gazon moet opvullen, kan de maaier hellingen, onregelmatig gevormde gazons en obstakels aan. Het zal sereen weerkaatsen tegen bomen en tuinmeubelen, omkeren en van richting veranderen.
Beter uitziende, gezondere gazons
Gras dat regelmatig wordt bijgesneden, is gezonder en heeft minder kans op fragmentarisch of onkruid. Je kunt er niet beter op vooruit gaan dan door een robotmaaier die je gras dagelijks maait.
Stiller dan je oude maaier
Sommigen houden misschien van het lawaai dat grasmaaiers dragen bij aan de zomerse sfeer, maar als je een hekel hebt aan het gebrul van de maaier, zul je blij zijn te horen dat de robotversies veel stiller zijn. Ze lopen op ongeveer spreekvolume.
Automatisch opladen
Je hoeft je geen zorgen te maken over het opladen van je robotmaaier. ‘S Avonds vindt hij zijn eigen weg terug naar het laadstation, als hij eenmaal klaar is met maaien.
Goede diefstalbeveiliging
Het onbeheerd rondzwerven van een waardevol item op uw gazon kan erg verleidelijk zijn voor mensen met lichte vingers. Gelukkig hebben robotmaaiers high-tech antidiefstalsystemen, waaronder pincodes, alarmen en startonderbrekers die kunnen worden geactiveerd als de maaier wordt opgetild of van het maaigebied wordt verwijderd.
Veiligheidsbewuste ontwerpen
De messen zijn weggestopt onder het lichaam van robotmaaiers, samen met automatische uitschakelingen als de machines worden opgetild of gekanteld, en sensoren die de maaiers laten weten wanneer ze obstakels zijn tegengekomen, zorgen ervoor dat ze vrij veilig kunnen ronddobberen in de tuin.
Nadelen van robotmaaiers
- Een behoorlijk fors prijskaartje
- Lastige installatie
- Kostbare vervangende batterijen
- Robotmaaiers hebben nog steeds TLC nodig
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen zouden kunnen aarzelen wanneer ze overwegen een van deze handige tuinhulpjes te kopen, zijn de kosten. Robotgrasmaaiers kosten je meestal minimaal €600, – en sommige zelfs duizenden euro’s. Het is zeker de moeite waard om op deals en aanbiedingen te letten als je erover denkt er een te kopen.
Lastige installatie
Het kan even duren om robotmaaiers in eerste instantie in te stellen. Grenskabels die de maaier laten weten welk gebied hij moet maaien, moeten correct worden gepositioneerd en begraven om te voorkomen dat de maaier erin maait. Je zult waarschijnlijk ook enkele instellingen moeten programmeren. Oplaadbare batterijen gaan niet eeuwig mee, ze verliezen uiteindelijk hun vermogen. Accu’s van robotmaaiers zijn niet goedkoop. Wanneer je je model maaier kiest, is het de moeite waard om de verwachte levensduur van de batterij en de kosten van vervanging te onderzoeken.