Soorten vloerisolatie op een rij

Je vloer isoleren. Iets waar je niet één, twee, drie bij stilstaat, maar dat wel enorm belangrijk is als je warmte wilt vasthouden, milieubewust bezig wilt zijn en flink wat kosten op de energierekening wilt besparen. Maar hoe kun je een vloer isoleren en welke vloerisolatie zijn er allemaal? In onze blog zetten we de verschillende soorten vloerisolatie op een rij.

Het verschil tussen bodem- en vloerisolatie

Voordat we iets over de materialen vertellen is het goed om het verschil tussen vloer- en bodemisolatie te weten. Hier zit namelijk een groot verschil tussen en het is afhankelijk van jouw woning voor welke soort isolatie je moet kiezen. Vloerisolatie wordt onder een vloer aangebracht en je hebt dan ook een kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog nodig. Het is ook van belang dat de kruipruimte droog is. Bij een te natte of een te krappe kruipruimte is bodemisolatie een betere oplossing. Dan wordt het isolatiemateriaal namelijk aangebracht op de bodem van de kruipruimte.

vloerverwarming en vloerisolatieZelf doen of laten isoleren?

Wanneer je bezig bent met vloerisolatie is het goed om na te denken over of je zelf gaat isoleren of dat je de werkzaamheden laat doen. Met een beetje kennis van zaken kun je vrij gemakkelijk zelf vloerisolatie aanbrengen. Ondanks dat je vaak wel de benodigde apparatuur moet huren. Toch weet een specialist altijd net iets meer en heeft die ook alle apparaten en gereedschappen om de klus vakkundig te kunnen klaren. Het is sowieso slim om eerst advies in te winnen over hoe je het beste jouw vloer kunt isoleren. Een specialist kijkt namelijk naar welke materialen je het beste kunt kiezen, hoe je het beste kunt isoleren en of er extra ventilatie nodig is.

Een ander belangrijk punt om voor de specialist te kiezen heeft te maken met de garantie. Als doe-het-zelver heb je geen garantie op de verrichte werkzaamheden en moet je eventuele problemen ook zelf weer zien op te lossen. Wanneer je een specialist inschakelt heb je wel garantie en ben je er vrijwel zeker van dat de vloer deskundig wordt geïsoleerd.

Verschillende soorten vloerisolatie

Laten we eens een kijkje nemen naar de verschillende soorten vloerisolatie die er zijn. De meest gebruikte materialen zijn PUR-schuim, Steen, glaswol en gespoten wol en EPS-parels. En die materialen zijn weer in verschillende vormen toe te passen. Om het net even iets ingewikkelder te maken. Maar wees gerust, want wij zetten alle toepassingen voor je op een rijtje.

PUR-schuim

PUR-schuim wordt relatief gezien het vaakst gekozen om de vloer te isoleren en het is ook vrij eenvoudig toe te passen. Het schuim wordt tegen de onderkant van de vloer en vanuit een kruipruimte gespoten. PUR is ook materiaal dat uitstekend isoleert en waterdragend PUR-schuim is zelfs milieuvriendelijker dan normaal PUR-schuim. Mocht dit een rol spelen in de keuzes die je maakt.

Thermoskussens en -folie

Thermoskussens en -folie wordt ook relatief vaak gebruikt als vloerisolatie. De met lucht gevulde kussens worden tegen de onderkant van de vloer bevestigt terwijl op de bodem een waterafstotende folie wordt neergelegd. Thermoskussens en -folie hebben een goede isolatiewaarde en is daarnaast ook nog eens bestendig tegen vocht, schimmels en rot.

Mineralen en natuurlijk wol

Isoleren met mineralen en natuurlijk wol zijn goede opties, want deze materialen hebben een goede isolatiewaarde. De vezelachtige materialen worden vaak opgerold en eenvoudig vervoerd en bij het plaatsen uitgerold en bevestigd. Deze dekens worden al decennialang gebruikt en bieden enorm veel voordelen. Het is ook relatief goedkoop als je het vergelijkt met bijvoorbeeld EPS-parels en PUR-schuim. Je kunt er ook voor kiezen om glaswol te laten opspuiten. Dit is een relatief nieuwe technologie en het zorgt voor een betere afdichting van naden en kieren. De keerzijde van de medaille is dat deze manier van isoleren vrij prijzig is.

vloerisolatie

Isolatieplaten

Er zijn ook isolatieplaten verkrijgbaar. Deze zijn van EPS of XPS gemaakt. Feitelijk zijn het platen van piepschuim die enorm goed isoleren en aan de onderkant van een vloer worden aangebracht. Ze hebben een goede isolatiewaarde door de dichtheid van het materiaal en ze gaan jarenlang mee. In moderne huizen en huizen die na 1980 zijn gebouwd worden isolatieplaten het meest gebruikt als vloerisolatie.

Beter isoleren

Heb je al een vloerisolatie, maar ondervind je nog steeds problemen met warmteverlies en torenhoge energierekeningen? Dan is het heel goed mogelijk om de vloerisolatie te verbeteren. De specialist kan je hier van advies in voorzien en opnieuw isoleren met de juiste materialen. Zodat jij straks weer kunt genieten van een goede vloerisolatie, comfortabele warmte in huis en iets lagere energierekening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *