Natuursteen is de aardkorst waarop wij leven en wordt onophoudelijk door de aarde zelf gemaakt. Dit is een proces dat duizenden jaren duurt. In veel huizen vind je natuursteen terug in de keuken. Zoals op de vloer. Een natuurstenen vloer is mooi en uitermate geschikt om te combineren met vloerverwarming. Het geleidt de warmte uitstekend én, heel belangrijk, het heeft de eigenschap dat het de warmte lang vasthoudt. Uiteraard zijn er in de keuken meer afweringsmogelijkheden met natuursteen dan alleen de vloer.
Een keukenblad van natuursteen geeft een keuken net dat beetje meer uitstraling dan bijvoorbeeld een kunststof blad. Ook is het prachtig wanneer de zijwanden van een kookeiland uit hetzelfde materiaal bestaan als het keukenblad. En wanneer de muur achter de kraan ook bekleed wordt met natuursteen, dan is het plaatje helemaal compleet.
Die muurbekleding hoeft overigens niet heel hoog te zijn. Een strook van slechts tien centimeter hoog, met daarboven een wandafwerking van afneembaar stucwerk, oogt mooi en is praktisch. Daarnaast zijn er nog de minder opvallende mogelijkheden zoals een natuurstenen vensterbank of dorpel.
Praktisch in de keuken
Enerzijds is natuursteen praktisch in de keuken. Het is keihard en kan daardoor tegen een stootje. Een natuurstenen vloer is zelfs de meest slijtvaste vloerbedekking die er bestaat. Anderzijds vraagt natuursteen wel om onderhoud. Natuursteen is namelijk poreus en dat maakt het gevoelig voor bijtende en zure middelen. Deze kunnen blijvende vlekken veroorzaken. Denk hierbij aan agressieve schoonmaakmiddelen, maar ook aan wijn, vruchtensap en voedsel met veel kleurstof. Zeker als je heel wat inbouwapparaten hebt in je keuken moet je hier toch écht wel goed over nadenken, want dan zijn resten sneller problematisch, natuurlijk.
Daarom is het goed om natuursteen jaarlijks te impregneren. Dit vermindert de kans op blijvende vlekken enorm. Wat uiteraard ook helpt, is om bij morsen het vuil direct te verwijderen met een natte doek. Al met al kost het onderhoud niet veel tijd, maar het is wel nodig.
Graniet en hardsteen in de keuken?
In een keuken wordt gegeten, gekookt, geknoeid, gewerkt en nog veel meer. Of het nu gaat om de vloer of het keukenblad; het moet goed zijn en daarom is natuursteen een uitstekende keus. Ondanks de vele soorten natuursteen, worden slechts twee soorten het vaakst toegepast in de keuken: graniet en hardsteen. Beide soorten hebben een hoge hardheid en zijn slijtvaster dan andere soorten. Hierdoor lenen deze materialen zich perfect voor intensief gebruik.
Graniet is een stollingsgesteente dat ver onder het aardoppervlak ontstaat. Vloeibaar magma koelt af en stolt, waardoor graniet ontstaat. Het is in veel kleuren leverbaar en binnen die kleuren kunnen zowel de patronen als de tinten sterk verschillen. Juist dat maakt een granieten keukenblad of vloer uniek. Het is en blijft voor 100% een natuurproduct en daarom zullen twee granieten vloertegels ook nooit exact hetzelfde zijn.
Hardsteen is een sedimentgesteente en bestaat uit de versteende afzet van kalk, zand of klei. Het unieke, en ook het mooie van hardsteen, is dat het zichtbaar versteende fossielen kan bevatten. Dit kunnen dierlijke maar ook plantaardige fossielen zijn. De kleur van hardsteen is blauwgrijs en kan variëren van licht tot zeer donker. Ook voor hardsteen geldt dat het een natuurproduct is, waardoor elke plaat of tegel een eigen tekening heeft.
Voor elke keuken
Elke keuken knapt op van een granieten blad of een hardstenen vloer. Het maakt niet uit waar je van houdt. Door de ruime keuze aan granietkleuren en de tijdloze uitstraling van hardsteen, is het mogelijk om beide steensoorten te combineren met elke woonstijl. Ben je op zoek naar jouw droomkeuken? Overweeg het toepassen van graniet of hardsteen. Je haalt eeuwenoud materiaal in huis en het gaat ook nog eens een leven lang mee.